2025 Kawasaki Z900 stage 1 ECU-flash review

2025 Kawasaki Z900 stage 1 ECU-flash review

De Z900 (2025) bij Druijff Racing (ECU-flash review)

Om eens te ervaren wat een Ecu-flash bij een volledig standaard Kawa Z900 teweeg brengt wordt de machine bij Druijff Racing afgeleverd. Het inbrengen van de nieuwe software neemt ongeveer 20 minuten in beslag. Tevens wordt de voorste van de twee aanwezige lambda sensors afgekoppeld.

Na de gedane werkzaamheden merk ik bij het wegrijden al het eerste verschil t.o.v. de standaard afstelling. Je moet de koppeling namelijk wel heel lomp bij lage toerentallen laten schieten, wil de motor überhaupt nog afslaan. Later tijdens de rit merk ik dat de sportmodus nu bij ieder toerental, van laag tot hoog, zijdezacht oppakt om daarna, op jouw commando, bruut aan de ketting te gaan sleuren. Hieraan merk je dat er, door het flashen, extra koppel in het middengebied is toegevoegd. Wat mij na verloop van tijd ook opvalt is dat, waar de Z900 met fabrieksinstelling gevoelsmatig bij ongeveer 9000 tpm wordt afgeknepen, de viercilinder na de ECU-flash vrolijk tot aan de begrenzer door gilt. Vermoed ook dat hier een stukje aan vermogen is gewonnen.  Wanneer er na een actief stukje sturen in de sportmodus de bebouwde in gereden wordt, hoeft er voor een wat rustigere, smeuïge gasreactie, zeker niet meer overgeschakeld te worden naar de roadmodus.

Misschien herken je deze situatie ook wel: lekker sportief je favoriete bocht in remmen en op het moment van gas geven net weer dat milieudipje. Bocht naar de Filistijnen! En ja, meestal gaat het wel goed. Maar toch, je weet nooit van te voren wanneer dat irritante dipje weer even om de hoek komt kijken. Wel, na een Ecu-flash kijkt dat irritante dipje nooit meer om de hoek.

De grootste, onverwachte verrassing was dat de machine mij, na de ECU-flash, een pak meer vertrouwen schonk. De reden hiervan is dat bij iedere acceleratie van een motor, door alle dipjes en hobbeltjes in de vermogens en koppelkromme, onrust in het rijwielgedeelte kan ontstaan. Deze onrust wordt onbewust, door jou als berijder, weer gecompenseerd. Dit kost echter wel extra energie en kan een onzeker gevoel bij het rijden geven. Bij de geflashte ECU kan je, bij wijze van spreken, een liniaal langs de koppel en vermogenskromme leggen en geeft, mede hierdoor, meer rust in het rijwielgedeelte.

Conclusie: de Kawa Z900 is rechtstreeks uit het krat alreeds een geweldig goede machine. Goed sturen en daarbij vermogen en koppel in overvloed. Na de ECU-flash voelt de Z900 daarentegen nog stabieler aan dan de  standaard machine en het motorblok voelt over het gehele toerengebied krachtiger. Dus ja, er zullen zeker extra paardenkrachten gevonden zijn, maar de verandering in rijgedrag die ik, als doorsnee straatrijder, ondervond gaf mij grootste positieve ervaring. Het is echt een laatste dikke, vette punt op de i. Naar mijn mening is het flashen van de ECU iedere euro dubbel en dwars waard.

Motorgroeten, Cor.

Zurück zum Blog